Alzheimers är tufft för familjen – och för närståendevårdarna

Att ta hand om en närstående är väldigt svårt, dygnet runt och nästan gratis för samhället. Vad kommer att hända i framtiden?

ÅU Debatt 24.01.2023


Minnessjukdom. Personen vi kände försvinner med minnet.

– Vilket år är det? 2002.

– Vilken årstid? Höst.

– Vilket datum är det idag? Jag vet inte.

– Vilken månad är det? December.

Min mammas minnestest 9.12.2022 ignorerade allt det jag som mammas närmaste vårdare berättade om hennes tillstånd och vår vardag hemma. Vårdkoordinators test ignorerade till och med uttalandet i november från läkaren om att ”patienten behöver ett serviceboende med tillsyn och vård dygnet runt”. Som bäst har min mamma plats på ett äldreboende och min tid som närståendevådare har upphört. Det är svårt att förstå hur en sådan test kan anses vara den enda giltiga åtgärden och därmed hindra en äldre person från att få ordentlig vård. Men det är så här systemet fungerar för närvarande. Inte ens efter att testet var gjort var det någon som ringde och berättade vad som skulle vara möjligt utifrån resultatet av testet.

En tom blick, går konstant vilse, behoven kommer ofta var som helst och rörelseförmågan är svag. Att ta hand om en närstående är väldigt svårt, dygnet runt och nästan gratis för samhället. Det oroar mig mer och mer, alla de där gamla människorna som ingen kämpar för. Till exempel äldre vars anhöriga besöker dem en gång i månaden eller bara på helgdagar. Det verkliga tillståndet för en person märks inte på halvtimme. Och speciellt inte med irrelevanta tester. Dessa möjliggör endast exponering utan ansvariga.

Närvårdarens svaga ställning väcker fasa. Detta system gör att de överskrider sin egen uthållighet och ignorerar sin egen hälsa. Kravnivån på jobbet är densamma som för en utbildad närvårdare. Utan anständig lön och ingen fritid av något slag.

Vad kommer att hända i framtiden? Vem bryr sig när vi inte vet var vi är och när vi åt sist. Var kan vi hitta en person som bär ansvaret att se till att vi får lämplig vård i tid. Jag har sett tillräckligt. Och jag gillar inte det jag ser. Var och en av oss ska ha rätt och möjlighet till en trygg ålderdom och ordentlig vård. När det behövs.

Satu Söderström
Medlem i Kimitoöns kommunfullmäktige,
Sannfinländarna